Šampaňské nejčastěji využíváme při slavnostních příležitostech, jako mimořádný druh vína, ale také je považován za nejromantičtější alkoholický nápoj. Podívejme se společně, na jeho výrobu a trochu historie.
Jen pro úvod je dobré si vysvětlit, jaký je rozdíl mezi sektem a Champagne. Hlavní odlišnost představuje fakt, že za Champagne se může označovat pouze víno vyrobené ve Francii ve stejnojmenné oblasti, a to Champagne – Ardenne. Zbylá vína se pak označují za sekty, protože je původní název chráněn označením evropské unie o zemi původu.
Pověst tvrdí, že objevitelem šampaňského (a vlastně i jeho prvním výrobcem) byl mnich se jménem Dom Pérignon. První šampaňské spatřilo světlo světa díky úplné náhodě a to, když převážel láhve s vínem z Francie do Anglie a tekutina mu během této doby prošla druhotným kvašením. Mnich byl při tomto zjištění opravdu zklamán, ale později mu došlo, že vlastně vyrobil zcela jedinečnou věc, čehož využil a nechával tak víno kvasit záměrně. To ovšem byly pouze začátky této šumivé pochoutky. Velkým problémem byly vinou bublinek oxidu uhličitého explodující láhve, ve kterých se šampaňské uchovávalo. Vstup do vinného sklípku tak byl opravdovým dobrodružstvím, za které jste mohli dokonce zaplatit holým životem. Na konec řešení spočívalo v jednoduchých láhvích vyrobených ze silnějšího skla.
Pravé Champagne se také může vyrábět pouze ze tří odrůd vín, kterými jsou Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Prví odrůda se vyznačuje jemnou chutí s ovocnými a květinovými tóny. Pinot Noir se pyšní lehce výraznější chutí zralého ovoce a poslední z trojice je nejlepší ke konzumaci, když je ještě mladé. U nás v České republice se sekty vyrábí z různých odrůd. Teplota podávání se liší hlavně od kvality nápoje. U těch kvalitnějších se doporučuje jako ideální teplota pro konzumaci v rozmezí od 3 do 4 °C, u zbytku pak okolo 8°C.
Jako zajímavost na závěr je proslulé usekávání hrdla láhve tohoto alkoholického nápoje, na jehož správné a povedené provedení potřebujete opravdu hodně tréningu (i když se to nezdá) a v němž se dokonce pořádají soutěže. Tuto tradice údajně pochází již z napoleonské doby, kdy důstojníci tohoto slavného francouzského vojevůdce neměli po ruce nic, čím by se do láhve se šampaňským dostali, a tak jim nezbylo nic jiného než lahvi useknout hrdlo.